Gezelschap in de tuin (1917)

Jan L. Kleintjes

Waarschijnlijk zien we op dit schilderij v.l.n.r. Erna van Osselen, Hedwig Kleintjes-van Osselen en Bé van Osselen. Het werk toont de prachtige, sfeervolle tuin bij Huize Kolthoorn in Heerde, die met veel liefde en zorg door Hedwig werd onderhouden. Dit schitterende, impressionistische schilderij stond op de cover van het boek “Tuin, thee en atelier” dat Jeroen Kapelle in 1999 over het schildersechtpaar Jan en Hedwig schreef.

Afmetingen: 179 x 129cm.

Een vergelijkbaar werk is onderstaand schilderij met een vrouw en een man in een prieeltje. Dit schilderij was zichtbaar in de film die in 1954 van Jan Kleintjes werd gemaakt, het is onbekend of het nog bestaat.

Midden door de circa zeventig meter diepe tuin liep een pad met halverwege een witte, met klimrozen omgeven pergola. Hier werd het middenpad loodrecht gekruist door de zijpaadjes, waarvan er één naar de kleine kassen met de zaailingen leidde en de ander naar de moestuin, waar groente voor eigen gebruik werd geteeld. Halverwege de tuin had het echtpaar Kleintjes een prieel. Daar schilderde Kleintjes, en plein air, elegante, in de tuin verpozende gezelschappen op forse doeken. Het achterste gedeelte van het stuk grond was de boomgaard. Een tuin die door iedereen omschreven werd als een prettig, maar bewerkelijk lusthof.

Tekstfragment uit ‘Tuin, thee en atelier’