Heerde Historisch

De kunstschilder Jan Kleintjes is zo op en top met Heerde verbonden geweest (hij woont er van 1899 tot 1955), dat ik bijna schuchter aan de gemeente Heerde wil vragen: mag ik hem even ‘lenen’ om hem in te passen in mijn verhaal over de kunstenaars op de Noordwest Veluwe 1880-1930? Zo opent K. Roodenberg het hoofdstuk dat hij aan Jan wijdt in het boek ‘Kunstenaars op de Noordwest Veluwe 1880-1930’ dat hij in 1996 schrijft.

Het Heerder Historisch Museum heeft een grote collectie schilderijen van Jan Kleintjes en Hedwig Kleintjes-van Osselen in bezit, een deel daarvan wordt permanent geëxposeerd in het museum, Dorpsstraat 55, Heerde. Het museum heeft diverse activiteiten ontwikkeld rond de illustere Heerder oud-dorpsgenoten Jan en Hedwig.

In 2022 is een grote overzichtstentoonstelling georganiseerd.

Heerde Historisch sept 1980 – Het kunstschildersechtpaar Kleintjes-van Osselen – W. Zimmerman.

Heerde Historisch sept 1991 – Bij een pasteltekening in het bezit van de HHV – G.A. Kamerlingh Onnes-Barones van Dedem.

Heerde Historisch juni 2022 (Special) – Jan Kleintjes – Veelzijdig Kunstenaar – en Hedwig Kleintjes-van Osselen – te bestellen voor €5,00 bij de Vereniging:

Naar de website van de Heerder Historische Vereniging

De opening van de overzichtstentoonstelling op 24 mei 2022 was een feestelijke gebeurtenis met ruim 40 genodigden. Zoveel mooie schilderijen bij elkaar, een geboeid publiek, de presentatie van het boekje en lovende woorden van burgemeester Wiggers, HHV voorzitter Dick de Witte en werkgroepvoorzitter Henk Osinga. Dit was het resultaat van twee jaar voorbereidingen en mijn echtgenote Ria en ik waren trots ons steentje hieraan te hebben kunnen bijgedragen.

De Heerde Historisch Special over Jan Kleintjes