Nieuwe ontdekkingen

In 1990 verscheen het boek ‘Tuin, thee en atelier’ waarin Jeroen Kapelle het leven en werk van Jan en Hedwig Kleintjes beschrijft. Sindsdien zijn nieuwe ontdekkingen gedaan van interessante schilderijen die een nog beter beeld van het oeuvre van Jan geven. Hier enkele voorbeelden.

Portretten Jannie en Edith Troostwijk (1941)

In 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, schilderde Jan prachtige portretten van de joodse zusjes Jannie (14 jaar) en Edith (11 jaar) Troostwijk uit Zwolle. Drie jaar later werden Jannie en Edith, evenals hun ouders, in Auschwitz vermoord. Deze portretten bevinden zich nu in het Yad VaShem museum in Jeruzalem.

Terugkerende thema’s

In zijn latere jaren maakte Jan enkele schilderijen die teruggrepen op eerdere werken van hem. Jan zei van zichzelf: “Ik ben een mens van de vorige eeuw en ik leef in mijn herinneringen.” Niettemin bleef hij werk van hoge kwaliteit leveren. De borduurster en de vaat waren enkele terugkerende thema’s.

Meester in portretten

Jan maakte talloze statige portretten van hoogwaardigheidsbekleders: burgemeesters, hoogleraren, een dijkgraaf, schrijvers, kunstenaars en zelfs prins Hendrik. Minder bekend is dat hij ook vele vlotte portrettekeningen van jonge vrouwen uit Heerde maakte.

Kijk ook eens bij de categorie Recente ontdekkingen.