Portret Prins Hendrik in jagerstenue (1917)

Jan L. Kleintjes

Prins Hendrik (1876-1934) was de echtgenoot van koningin Wilhelmina en daarmee de eerste prins-gemaal in Nederland. Hij was de jongste zoon van de groothertog van Mecklenburg-Schwerin. Hij hield van jagen.

In 1917 wilde de Industrieelen club, op verzoek van de prins, diens portret door Jan Kleintjes laten schilderen. Jan en Hedwig hadden de prins al enkele keren ontmoet, hij had op Kolthoorn thee gedronken om het atelier te zien en zij waren gasten op een diner met de prins in Cannenburg. De prins kwam later ook geregeld na jachtpartijen een borreltje drinken. Hij bleef belangstelling houden voor het werk van Jan en Hedwig, getuige zijn bezoek aan een aan hen gewijde tentoonstelling in Den Haag in 1929.
Bron: Jeroen Kapelle – Tuin, thee en atelier

Dit portret hangt in Paleis Het Loo in het jachtkabinet van Prins Hendrik, dat hij gebruikte als werkkamer. Koningin Wilhelmina had hem gevraagd toezicht te houden op de wildstand en de bosbouw in Kroondomein Het Loo. Hendrik liet herten en everzwijnen uitzetten en bossen aanplanten waar eerder zand en heide waren. De bosrijke Veluwe is er mede dankzij hem.

Collectie Paleis het Loo, bruikleen Stichting Historische Verzameling van het Huis Oranje-Nassau.