Runstraat vanaf de Prinsengracht Amsterdam (met Hedwig) (1894)

Jan L. Kleintjes

Kleurrijk stadsgezicht einde 19de eeuw. Op de achterzijde staat geschreven: “Runstraat vanaf de Prinsengracht geschilderd in 1894 samen met Piet Dupont onder invloed van Breitner – Jan L. Kleintjes – Heerde Gelderl.”

Jan schilderde de natgeregende brug over de gracht; de figuren spiegelen in de plassen: een door veel schilders gebruikte truc waardoor het straatbeeld boeiender werd. Tegen de weerspiegeling van het licht in de plassen, steekt een vrouwenfiguur af. Door middel van een dwingend felrood accent op haar hoed kan de beschouwer niet om haar heen, want Jan verklaarde op de achterkant van het schilderij: ‘De dame in de blauwe pelerine is Mej. Hedwig van Osselen’.

Jan was tweeëntwintig toen hij dit schilderij maakte en studeerde evenals Hedwig aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hier is hun romance begonnen.

Jeroen Kapelle, auteur van Tuin, thee en atelier merkt nog op: ‘Hoewel de figuren veel minder krachtig zijn en de uitvoering aanzienlijk stijver is dan soortgelijke werken van zijn voorbeeld Breitner, is het een aardig en kleurrijk stadsgezicht,’.

Bron: Tuin, thee en atelier

Afmetingen: 49×64 cm