Portret Ingrid Kleintjes (ca 1950)

Jan L. Kleintjes

Ingrid is de kleindochter van Jan’s jongere broer Leo Kleintjes die in München als dermatoloog werkte. Ingrid is in 1936 in München geboren en kwam vlak na de tweede wereldoorlog met haar vader Leo Kleintjes jr. en moeder Irmgard naar Nederland. Ze heeft een tijdlang bij Jan in huis gewoond en daar haar eerste woorden Nederlands geleerd. Ze zat in die periode in Heerde op school. Haar dochter Katinka schreef ons in 2022: “Ze werd liefdevol opgevangen door Oom Jan en zijn huishoudster Martha. ‘Tante’ Martha heeft na het overlijden van Jan altijd contact gehouden met Ingrid en haar gezin. Mijn moeder haar geheugen laat haar tegenwoordig helaas vaak in de steek, maar nog steeds praat zij over haar tijd in Heerde bij Oom Jan, het huis en de prachtige tuin.”

Mysterie na 23 jaar opgehelderd..

In het verenigingsblad Heerde Historisch van september 1991 stond het volgende artikel bij een afbeelding van dit portretschilderij.

Wie stond model?

Op een schilderijententoonstelling van doeken uit de periode 1880-1930 hing tussen de stillevens en landschappen ook een door J.L Kleintjes geschilderd portret. Kleintjes woonde vanaf 1900 op ”Kolthoorn” aan de Kamperweg, hij overleed in mei 1955 in Heerde en is dus min of meer een Heerder schilder. Bekend is dat Kleintjes op ”Kolthoorn” van verschillende Heerder meisjes portretten heeft gemaakt. Coba Klomp heeft waarschijnlijk het vaakst model gestaan. Kleintjes was een zeer vaardige schilder die op een vlotte manier allerlei voor hem interessante personen uitnodigde om een “uurtje te gaan zitten”. Hij was in staat om in een snel tempo een zeer goed gelijkend portret te schilderen. Om de afwerking bekommerde hij zich soms wat minder; kleding en achtergrond werden in een mum van tijd op het doek gezet.

Op de hier afgedrukte foto van een doek uit wellicht de jaren dertig staat naar alle waarschijnlijkheid geen Heerder meisje. Enkele oudere Heerdenaren die het kunnen weten hebben haar niet herkend. Toch leg ik u bij deze de vraag voor: Weet u wie hier door Kleintjes is geportretteerd?

Eenentwintig jaar later, in 2022, heeft de dochter van de hier geportretteerde Ingrid dit mysterie dus opgehelderd.